Actuacions i metodologia

QUÈ OFERIM ? (RECURSOS)

A nivell material oferim una casa de tres plantes amb pati, oberta les 24 hores del dia, on poder dinar, dormir, estar i compartir la vida durant els períodes d’estada.

Com a recursos econòmics tenim subvencions públiques i privades. També comptem amb un grup de socis col·laboradors.

Per a desenvolupar el programa comptem amb el treball d’un equip format per cinc educadores i un grup de voluntàries -col.laboradores. Entre totes ens repartim les 24 hores del dia en torns de matí, tarda i nit per que sempre hi hagi algú a lacasa.

Les educadores duen el pes de la marxa del pis, mentre que la tasca de les voluntàries és bàsicament de reforç. Algunes d’aquestes voluntàries fan també voluntariat a les presons de les que provenen les dones acollides i, per tant, la seva col.laboració és una prolongació de la tasca iniciada a les presons. Les voluntàries tenen un compromís directe i continuat amb les persones acollides amb una periodicitat setmanal.

La Junta de l’Associació (constituida per 3 voluntàries: presidenta, tresorera i secretària i una educadora) s’ocupa de les tasques de gestió i organització del servei.

Dins el grup humà cal no oblidar les pròpies dones acollides. Elles constitueixen un recurs humà valuós doncs algunes delles, que ja fa temps que viuen a la casa , són bones acollidores de les que van arribant posteriorment i contribueixen també a la seva adaptació a la casa.

També són recursos humans i materials les comissions d’assistència social ja siguin de l’àmbit penitenciari, dels diferents ajuntaments, de les associacions d’atenció a la dona ….. Elles són qui proposen les dones que poden accedir a la casa segons la seva situació , els donen algun ajut econòmic o la possiblitat de realitzar algun curset.

Comptem també amb la supervisió mensual d’una psicòloga que ajuda a les educadores a reconduir el treball diari en cas de necessitat i a analitzar els casos concrets que es consideri necessari.

També s’ntenta emprar i ajudar a que les dones facin sevir els serveis socials al seu abast i que no es facin depenents de la casa fomentant així la seva autonomia.


METODOLOGIA DE TREBALL

El nostre plantejament és el d’un treball integral, és a dir, que abasti tots els aspectes que integren la vida quotidiana per a poder assegurar l’autonomia de cada persona i la seva responsabilitat.

L’objectiu metodològic és “mobilitzar” la dona afectada per tal que participi activament en la seva “reconstrucció”. La metodologia emprada és l’acompanyament personalitzat des de dues vessants:

Terapeutica: mitjançant la relació amb les educadores durant la convivència diària i amb entrevistes personals.

Assitencial: inclou tot tipus de gestions i actuacions per aconseguir una plena acceptació social.

Aquest seguiment es realitza per part de les educadores en col·laboració amb les voluntàries.
Les educadores es reuneixen setmanament i un cop al mes ho fan amb l’equip de voluntàries.

- revisar el mètode
- avaluar els procesos individuals
- unificar criteris
- programar actuacions de cara al futur

La Junta de l’Associació es reuneix cada quinze dies.

Un cop al mes es troben també les dones acollides al pis amb les educadores i amb la finalitat de poder compartir la marxa del pis, expressar idees, fer propostes de funcionament, comunicar sentiments etc…
Aquestes reunions permeten fomentar la participació i la implicació de les dones ateses en tot el procés.

Realitzar un procés educatiu amb una població oscil.lant (moltes dones només passen uns dies al mes a la casa) no és fàcil. Requereix una línia de treball basada en una metodologia activa que permeti adaptar-se a les necessitats puntuals de cada una de les dones en cada moment.
Tot això no ha de restar el rigor en el seguiment de les normes que faciliten moltes vegades la orientació i estructuració personal moltes vegades molt deteriorada per les situacions viscudes.